GazeteAbc/Adiviye ElbaşOsmangazi Belediye Başkanı meclis toplantısında Osmangazi Belediye Bahçesine Atatürk Anıtı dikme vaadi vermişti. Başkan Aydın 30 Ağustos Zafer Bayramında Osmangazi Belediyesi Bahçesine Atatürk Anıtı açılışını gerçekleştirdi. Gerçekleşen açılışa Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHPBursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten katılım gösterdi.
Gerçekleşen açılışta Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın: ” Öncelikle burada biraz sonra açılışını yapacağımız Atatürk Anıtı’nın önemi gerçekten bizim için büyük. Osmangazi de bizim değerimiz. Osmanlı’nın kurucusu Ertuğrul Gazi, Osman Gazi, Orhan Gazi de bizim için çok değerli. Osmangaziye bakarken eliyle bir yere işaret ediyordu. Biz de dedik ki işaret ettiği yerde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olması gerekir. Bu ana fikirden yola çıktık. Atatürk’ü de Osmanlı kurucusunun işaret ettiği yerde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak burada ölümsüzleştirmeye karar verdik.
Biraz sonra açıldıktan sonra göreceğiz. Atatürk’te bir yeri işaret ediyor. Onu da buraya yazdık. ‘Benim Manevi Mirasım Bilim ve Akıldır’ diyor. Çünkü hem Selçuklu’nun nasıl yıkıldığını çok iyi okumuş, etüt etmiş, hem Osmanlı’nın nasıl yıkıldığını bizzat yaşamış, okumasına gerek kalmamış. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin de ilelebet payidar kalabilmesi için en tepeye bilimi, akılı ve muasır medeniyetler seviyesine erişmeyi hedef koymuş. İşte bu hedef doğrultusunda bu heykel bu anıt burada inşallah ölümsüzleşecek. Belgeselde izledik. O meşhur Dumlupınar’da zafer kazanıldıktan sonra şehitlerin arasında ve karşı tarafın kayıplarını gezerken bir kağnı arabasının üstüne çıkarak diyor ki ‘Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz İleri! ‘ diyor. Ancak orada başka bir şey daha söylüyor: ‘Savaş mecbur olmadıkça bir katliamdır. Biz burada düşmana bu kadar kayıp verdirdik. Biz de kayıp verdik ancak onlar işgalciydi. Biz buna mecbur kaldık. Ya Rab bizi affet’ diyor. Yani savaşın en kanlı anında dahi barışı düşünen, barışı önceleyen bir dünya liderinden bahsediyoruz. Onun o gün söyledikleri bugün hala hepimize yol gösterici özellikle de yüz yıl önce emperyalizmin topla tüfekle yapamadığını bugün başka araçlarla yaptığına şahit oluyoruz. Hemen dibimizde vize serbestisi verdiğimiz bir ülke birkaç gün geçmeden Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir SİHA’sını düşürebiliyor. Türkiye’ye ne kadar sığınmacı adı altında insanın girdiğini bilmiyoruz. Artık istilalar topla, tüfekle değil, başka yöntemlerle oluyor. O yüzden 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı bir ormancılık günü olarak değil, diğer bir gün olarak değil, bu ülkenin var olma meselesi olarak görüyoruz. Bundan sonra da öyle göreceğiz.
Atatürk bu riskli operasyona Büyük Taarruz’a başlarken hocasının karşı çıkmasına rağmen şunu da çok iyi hesap ederek belki de bağımsızlığımızın son günü diyerek o Büyük Taarruz’u düşmanın da hiçbir şekilde hesap edemediği şekilde başlatıp yine Fatih’in de daha önce tarihte söylediği gibi Hektor’un intikalmını aldı diyerek sonlandırıyor. Truva Savaşı’ndaki Hektor, Truva destanlarında ki, İlyada destanda geçen Hektor’un intikamını aldık der ve kayıtları da o şekilde geçer. Burada 1 Nisan’dan itibaren bize seçimden önce sorduklarında neyi değiştireceksiniz dediklerinde hep aynı cevabı veriyorduk. Anlayışı değiştireceğiz. Oradaki birtakım betonlar, binalar bunlar değişir. Bizler Osmangazi’de anlayışı değiştireceğiz dedik. Seçildiğimiz ilk günden itibaren de bu anlayışı değiştirip hizmetleri hayata geçirmeye başladık. Bundan sonra da bu hizmetlere devam edeceğiz.” dedi.