‘Bursa siyahı’ Avrupa yolculuğuna çıkıyor
  • Haber Girişi: 14 Eylül 2024 13:13 | Son Güncelleme: 14 Eylül 2024 13:13

‘Bursa siyahı’ Avrupa yolculuğuna çıkıyor

Türkiye’deki siyah incir üretiminin yüzde 90’ını karşılayan Bursa, 2008 yılında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in ziyaretiyle dünya çapında dikkat çekti. Kraliçe Elizabeth, Bursa’da tattığı siyah inciri çok beğenip, İngiltere’ye döndüğünde Prens William’ın hamile eşi Kate Middleton’a sabah bulantıları için tavsiye etti. Bu tavsiye ile siyah incir, Buckingham Sarayı’nın sofralarına girdi ve ihracat serüveni başladı. 2023 yılında Bursa’da 28 bin ton incir üretilirken, bu miktarın yüzde 60-70’i yaş olarak ihraç edildi. Yıllık 45-50 milyon dolar döviz girdisi sağlayan ‘Bursa Siyahı’, rengi, tadı ve dayanıklılığı ile öne çıkıyor.

İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, Norveç, İsveç ve Hong-Kong’a gönderiliyor

Ağustos ayının ilk haftalarında hasadı yapılan ‘Bursa Siyahı’ incirleri, dallardan özenle toplandıktan sonra Avrupa yolculuğu için bahçede hazırlanıyor. Renk, boyut ve gramajlarına göre ‘reçellik’, ‘ihracat’ ve ‘olgun iç piyasa’ olarak sınıflandırılan incirler, kasalarla ihracatçı firmalara ulaştırılıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Avrupa Birliği’nden coğrafi tescil alan 26’ncı ürün olarak duyurduğu ‘Bursa Siyahı’, İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, Norveç, İsveç ve Hong Kong gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Raf ömrü daha uzun oluyor

Mudanya’nın Yörükali Mahallesi’nde incir yetiştiriciliği yapan Sait Kaya, Bursa’nın siyah incirinin aroması, rengi ve uzun raf ömrüyle öne çıktığını belirterek, “Buranın toprağından mı, havasından mı bilmiyorum, ama incirler daha dayanıklı oluyor” dedi. Kaya, şubat ayında ağaçların budanıp gübrelendiğini vurgularken, incir yetiştiriciliğinin mevsim şartlarına bağlı olduğunu söyledi. “Haziran ayında nemli ve yağmurlu hava, incirlerin dökülmesine yol açıyor. Küresel ısınma nedeniyle rekolte düşüyor, her yıl üretim azalıyor” diye ekledi.

Hassas bir meyve

Mudanya’da incir üreticisi Sait Kaya, iki yıl önce 200 ağacıyla 19 ton ihracat ürünü elde ederken, bu yıl 300’den fazla ağacı olmasına rağmen rekoltenin 16-17 ton civarında kalacağını belirtti. “Sezon başında 30 ton bekliyordum, ancak Haziran ayında birkaç gün aşırı sıcak oldu. Bu durum mantar hastalığına yol açtı ve incirlerin dökülmesine neden oldu” diyen Kaya, incirin hava koşullarına çok hassas bir meyve olduğuna dikkat çekti. “İncir tamamen organik. İlaç atamıyoruz, gübreleme, sulama ve budama ile süreci yönetiyoruz” diye ekledi.

‘Bursa Siyahı’ genelde aydan rengini alır

Bursa siyah incirinin diğer meyveler gibi güneşte olgunlaşmadığını, aydan rengini, güneşten ise tadını aldığını belirten Yörükali Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mehmet Umut Kaya ise “İncirin küçük bir hikayesi var. Biz de dedemizden duyduğumuza göre, ‘Bursa siyah inciri, güneşten olgunlaşmaz’ derlerdi. ‘Bursa Siyahı’ genelde aydan rengini alır. Siyahlığı ay ona sağlar. Biz de sadece güneşten tadını alır, vitaminini alır diye biliyoruz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Sponsorlu Bağlantılar
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM