Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey: “Burada buluşmamızın amacı tarihimizden bizlere miras kalan geleneksel mutfak kültürümüzü yaşatmak bu kültürü de geleceğimiz olan gençlerimize aktarmaktır. Tarihimiz tarımımız ve mutfağımız adeta iç içe geçmiş bir zincirin halkaları gibi bugüne kadar uzanmıştır. Bizler Bursa büyükşehir belediyesi olarak güçlendirecek projeler üretmek için de çalışmaya devam ediyoruz. Bugün Bursa’mızın coğrafi işaretli çok özel bir ürününün Bursa kara incirinin yetiştiği özel bir alandayız, özel bir bölgedeyiz ve hatta özel bir tarladayız. Etrafımızda bursa’nın siyahı hepimizi kucaklıyor. Kısa bir süre önce Bursa Siyahının Avrupa Birliği tarafından da coğrafi işaret olarak tescillendiğini büyük bir mutluluk ve gururla öğrendik. Gecikmiş de olsa bu tescili almamız gerçekten son derece önemli ve bu konuda dünyada 3 ürüne yükselmiş durumdayız. Bursa’nın siyahı, deveci armudu, gemlik zeytini, müşküle üzümü gibi dünyada ün salmış ülkemiz bütçesine önemli döviz girdisi sağlayan meyvelerimiz Bursa’mızın tarımsal zenginliğinin de önemli birer simgesidir. Ancak çiftçimizin feryadını duymazdan gelip sizlere pembe bir tablo çizmeyeceğim. Hemen harekete geçip tarımı çiftçi için tatmin edici bir hale getiremezsek bugün keyfine varacağımız sofra her sene biraz daha ve çok daha fakirleşecektir. Atalarımızın emek emek işledikleri tohumlarla bize miras kalan bu tarımsal zenginliğimiz Bursa’yı gastronomide bu kadar öne çıkaran bir konudur. Bu zenginliği koruyacak olan da yine çiftçimizdir. Çiftimize verilen desteklerle ancak mümkündür. Köylü milletin efendisidir söylemi gerçekten bizim için son derece önemli. Bunu lafta bırakmayan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde bu sofranın zenginliğini devam ettirmek için elimizden geleni hiç kuşkusuz yapacağız ve çiftçimize de olağanüstü destekleri vermeye devam edeceğiz. Çiftçimize desteğin elbette ki kolay olmadığını biliyoruz. Görmüş olduğunuz Bursa Gastronomi sofrası bu sorunun önemli bir kısmının da aslında cevabını oluşturmakta. Bursa’ya ait arkasında bin yıllar süren bir üretim geleneğinin gücü olan bursa’mızın korunan toprağının ürünleri bunlar binlerce yıllık kültürel mirasta taçlanan bu ürünlerin ulusal ve uluslararası piyasalarda hak ettikleri değeri bulmaları için de hep beraber çalışma sorumluluğunu duyuyoruz. Tarımsal üretimi araştırma destekleme ve eğitim merkezimiz kırsal hizmetler daire başkanlığımız BUSKİ iştiraklerimizden Tarım Peyzaj A.Ş , BESAŞ ve Bursa hayvancılık geliştirme birliği ile birlikte Bursa tarımının sürdürülebilir bir biçimde yapılması için tüm gücümüzde ortaklaştırarak destek veriyoruz.
Yeşil enerjinin dijital teknoloji ve yapay zekanın Bursa tarımını bir üst seviyeye çıkarması için de projelerimizi hazırlamaya başladık. Çatı oluşumlarla Bursa ürünlerinin hak ettikleri değer içerisinde pazarlanmasını da elbette ki bu konuda da desteğimiz olacak onların yanında olmaya da ve yardımcı olmaya da devam edeceğiz. Gastronomik turizmi bu işin neresindedir diye düşünebilirsiniz. Burada kırsal üretimi, hasat turizmi ve kırsal turizm seçenekleri ile destekleyecek turizm işletmelerimize ve tur operatörlerimize de çok önemli görevler düştüğünün de altını çizmek istiyorum. Yerel ürünlerimize katma değer kazandırarak Bursa’da faaliyet gösteren turizm işletmelerine yerel tedariğin önemini benimsetmeyi de yine çalışmalarımız arasında. Sürdürülebilir gastronomik turizmi uygulamalarıyla tarladaki ürünün masada hak ettiği değerine bulması için çalışacağız. Bu sayede hem turizm ürünleri çeşitlenecek hem de sürdürülebilir turizm prensiplerine uygun olarak çiftçi ve yerel üretimde güçlenmiş olacaktır.
Önümüzdeki hafta üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz Bursa Gastronomi Festivali geçmiş yıllardan farklı olarak Bursa’ya özgü ürünlerin, tatların ve Bursa’ya özgü ürünlere üretilen yenilikçi lezzetlerin öne çıktığı bir festival. Bu festival gerçekten Bursa gastronomi festivali olacak. Geleneksel lezzetlerimizi misafirlerimize sunacağımız festivalimizde gıda sektöründen Bursa’mızı temsil eden, markalarla gastronomi paydaşları hepsi bir araya gelmiş olacaklar. 13-15 Eylül tarihleri arasında gastronomiye dair yarışmalar, söyleşiler, atölyelerin gerçekleştirileceği renkli aynı zamanda da öğretici bir yolculuk misafirlerimizi bekliyor olacak.
Festivalde bizlere destek olacak üretici kadın kooperatiflerimize yörelerinin en özel lezzetlerini bizlerle paylaşır olacaklar. Gastronomi festivaline adım adım yaklaşırken ilçe belediyelerimizle ortaklaşa yol alıyoruz. Bursa’nın her köşesinde ayrı bir lezzet olduğunu biliyoruz. Hiçbir yeri atlamamak bu lezzet şölenini Bursa’nın dört bir yanına ulaştırabilmek için mobil Bursa Gastronomi mutfağımız ile ilçe ilçe geziyoruz. Oluşturmuş olduğumuz gastronomik tırında başarılı şeflerimiz tüm ilçelerimizde gastronomi değerlerini halkımızla buluşturuyor, halkımıza anlatıyor. Gastronominin ne olduğunu ve Bursa’nın değerlerinin ne olduğunu ilçelerimizle paylaşıyorlar. Böylece 17 ilçemiz de bu festivalin ortak paydaşı halinde oluyor. Bunu önemsiyoruz.
Bu sene ki festivalimizin uluslararası bir niteliğe büründüğünü de sizlerle paylaşmak istiyorum. 7 ülkeden 10 farklı şehrin de festival katılımcıları arasında yer alacaktır. Bunlar Bulgaristan, Ukrayna, Yunanistan, Çin gibi ülkelerden, şehirlerden gelen misafirlerimiz olacak. Yabancı ülkelerden gelen katılımcılarımız kendi ülkelerindeki lezzetleri bizlere sunmuş olacaklar. Bir sonraki adımda o ülkelerde yapılacak olan bu gastronomi festivallerinde de bizler de orada Bursa’nın tatlarını o şehirlerde onlarla buluşturma imkanına da sahip olmuş olacağız.” şeklinde açıklamalarda bulundu.